Skjermbilde 2013-03-25 kl. 15.42.07

Fjernet de største påskeeggene

Det ble satt en solid demper på påskestemningen da kommunen ble pålagt å fjerne den kreative påskepynten i rundkjøringene i Tysvær.

Av Karina Søvik

– Rundkjøringene i Tysvær har aldri sitt bedre ut. Påskeeggene er som herlige fargeklatter i folks travle hverdag. Jeg smiler og ler hver gang jeg kjører i rundkjøringene. All ære til kommunen og Komplett Utemiljø for kreativiteten, roser bilist Jan Vinnes fra Førresfjorden.

De fleste har nok lagt merke til de store påskeeggene i rundkjøringene i kommune. Det er Komplett Utemiljø som har vært i det kreative hjørnet og pyntet til påske. Gleden av å kjøre i rundkjøringer har aldri vært større. Det ble derimot satt en demper på påskestemningen da Statens vegvesen forlangte at påskeeggene måtte bort.

Egen avtale

Det var i fjor vår at kommunen bevilget penger til vedlikehold av rundkjøringene i kommunen. Politikerne syntes at rundkjøringene så fæle ut, men Statens vegvesen hadde ikke tenkt å legge mer penger i vedlikeholdet. Politikerne inngikk dermed en vedlikeholdsavtale med Komplett Utemiljø som skulle stå for pynting og vedlikehold av rundkjøringene.

– Det var en stor enighet i formannskapet at rundkjøringene i kommunen så fæle ut. Vi ønsket mer presentable rundkjøringen slik de har i Haugesund. Vegvesenet ville ikke bevilge penger til dette og kommunen måtte dermed betale for dette selv, sier Harald Stakkestad, ordfører.

Komplett Utemiljø har siden pyntet rundkjøringene med vakre blomster og sesongbetonte dekorasjoner. I desember i fjor kunne bilister blant annet glede seg over stemningsfulle rundkjøringer med høyballer og julepynt. I påsken ble rundkjøringene pyntet med fargerike påskeegg.

– Jeg har aldri fått så mange positive tilbakemeldinger fra folk før. Påskeeggene i rundkjøringene har skapt stor engasjement blant bilister og jeg har fått hilsninger fra hele fylket. De syns det var et flott og kreativt påfunn som har fått mange til å smile. Det er Komplett Utemiljø sitt «stunt» og jeg roser de for kreativiteten, stråler Stakkestad.

Siste stunt

På fredag fikk ordføreren telefonen. Statens vegvesen forlangte at påskeeggene måtte fjernes omgående. Begrunnelsen var at de store eggene var trafikkfarlige fordi de reduserte sikten i rundkjøringene.

– Jeg forstår at Statens Vegvesen har et reglement som de må følge. Likevel kan jeg ikke forstå at påskeeggene var trafikkfarlige. Jeg diskuterte mye med vegvesenet og vi kom frem til et kompromiss. Dersom vi tok bort de største påskeeggene så skulle resten av pynten få stå til over påsken, sier Stakkestad.

Ove Hausvik i vegvesenet sier at vegvesenet stiller seg positivt til kreative dekorasjoner i rundkjøringen, men at det er regler og krav som må følges.

– Vi syns det er trivelig med slike påfunn, men her handler det om trafikksikkerhet. Vi har regler og krav som vi må følge, og påskedekorasjonen reduserte sikten i rundkjøringen, sier han.

Bildetekst:

Påskeeggene i rundkjøringene har vakt oppsikt og ordfører Harald Stakkestad har aldri før fått så mange positive tilbakemeldinger. Etter pålegg fra Statens vegvesen måtte han likevel ta bort de største påskeeggene grunnet redusert sikt.

Foto: Karina Søvik